sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Pinnahakureissu Utö


14.-16.2. oli vuorossa yllätysreissu utööseen Teivosen Mikan kanssa. Jokunen vuodenpinna oli tavoitteena ja samalla testailla Ramilta lainattua Soligor merkkistä 1,7 x jatketta. Saaressa yövyimme Hannan vuokraamassa luotsimäen mökissä.Kuvien terävyys tuntui aika hyvältä, vaikka kelit olivatkin valojen suhteen harmaat. Vuodenpinnoja kertyi n. 15. Parhaimpia olivat vuodenaikaan nähden harvinaiset kuikka, merihanhi, muuttohaukka ja kevään ensimmäinen muuttava koiras haahka. Pikkulinnuista löytyi mm. Peukaloisia, punarintoja, rautiainen ja peippoja. Muita vesilintuja oli tukka- ja lapasotkia, alleja, mustalintuja ja pilkkasiipiä. Mika kiilasi vuodenpinnoissa itsensä sijalle 4. 99 nähdyllä lajilla hyvä Mika!
Tässä muutamia otoksia sumuisesta saaresta:



Paikalliset kyhmyjoutsenet olivat helposti kuvattavissa.


Dokumenttikuva meidät kaukaa ohittaneesta merihanhesta.



Tukkakoskeloita oli lähes 30 


Saaressa oli myös yksi nuori laulujoutsen


Merimetsoja oli n. 20.

1,7 x telejatke oli mielenkiintoinen kokeilu. harmi ettei kuvausolosuhteet olleet suosiolliset.




maanantai 10. helmikuuta 2014

Potia etsimässä


Viikonloppuna vaeltelin synkissä, mutta komeissa kuusimetsissä. Kyllä minun sielu lepää jylhissä erämaa maisemissa enemmän kuin merten rannoilla. Tuskin koskaan kyllästyn metsiin. Kaiken lisäksi lunta on nyt niin vähän , että metsässä on helppo kulkea. 
Lohjalla kävin katsomassa poti, eli pohjantikka nuottia, mutta hienosta tikkapaikasta huolimatta, en sieltä mitään löytänyt. Karkkilassa suuntasin Effoinaholle Vaskijärven keihässuon läheisyyteen missä olen aikaisempina vuosina pohjantikkoja nähnyt. Nyt tuolla ollut komea kuusimetsä oli vain entinen kuusimetsä. Tilalla oli valtava hakkuuaukea. Eipä siis ollut tikkaa. Lohdutukseksi oli paikalle ilmestynyt komea kukkometso. Ei ole aikaisemmin tuolla alueella metsoa näkynyt. Lähti vain niin kaukaa karkuun , etten ehtinyt kameraa ottaa esiin. No sinne täytyy mennä jokin aamu sitä kuvaamaan. Kun en lintuja saanut kuvattua, täytyi keksiä jotain muuta kuvattavaa.


kääpä koivussa

Kotimatkalla oli taas tuttu hiiripöllö josta pari kuvaa..


Hiiripöllö, näitä nyt riittää eteläsuomessa

Tänään kuitenkin onnisti potin kanssa, kun Mika laittoi viestiä , että Pusulassa on tikkka paikalla. Sinne siis säntäsin suoraan töistä. Pienen etsimisen jälkeen tikka löytyi, mutta sumuisessa säässä oli taas valot kateissa. No tässä hieman maistiaisia.



Pohjantikka (Picoides tridactylus) koiras. naaraalla ei ole keltaista päälaella.

Muita kuulumisia. la 22 päivä pääsemme muuttamaan omaan asuntoomme.Mukavaa
Kukahan mahtoi olla 1000. kävijä sivuillani??
jep jep... kohti toista tonnia





sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Talvisia lintuja etsimässä.


Tänään halusin katsoa Tiirasta minne sitä suunnistaisi. Tiiraan oli merkitty viime päiviltä muutamia mukavia pikkuharvinaisuuksia, joten niiden kimppuun. Aamulla starttasimme klo 7 Mikan ja Kaapon kanssa suuntana  Salo, mistä Knaapin Jorma oli löytänyt kaksi tunturikiurua. Matkan varrella ennen Koisjärven diskoa ajattelimme käydä kuuntelemassa, jos vaikka huuhkaja olisi välimyllyllä äänessä. Siellä se edelleen huhuili. Mukava aloitus päivälle. Vuoden pinna napsahti molemmille. Siitä sitten etsimään tunturikiuruja. Pian ne sitten löytyikin ja ei kun kuvaamaan. Aikaisen aamun, valon vähyyden ja kiurujen pakoetäisyyden takia en mitään kelvollista niistä saanut. Dokumenttikuva kuitenkin.


Tunturikiuru ( Eremophila alpestris) lyhennetyllä pyrstöllä

Lähettyvillä naputteli käpytikka


Myös keltasirkkuparvi lenteli sänkipellolla


Salosta suuntasimme takaisin Tringan alueelle Inkooseen , mistä yritimme etsiä kiurua , mutta emme sitä löytäneet. Seuraavaksi etsimään pikku-uikkua. Se löytyi heti kun saavuimme paikalle Raaseporin Hurskursnäsin sillalle. Ei muuta kuin lähemmäksi kuvaamaan sitä, mutta lintu teki katoamistempun , eikä sitä enää löytynyt uudelleen. Mihin lie hävisi??? Samaisella paikalla oli nuori kyhmyjoutsen




Kyhmyjoutsen (Cygnus olor) 2- kv

Pikku-uikku paikalta siirryimme etsimään timaleita Siuntion Störsviikkiin. Hetken odottelun jälkeen kuulimme ainakin kahden eri yksilön ääntelyä. Lintuja emme kuitenkaan nähneet , joten en myöskään kuvapinnaa siitä saanut. Lopuksi ajelimme katsomaan jänkäkurppia , joista Mika sai talvipinnan.


Jänkäkurppa

Sitten kotia kohti. Täysi työpäivä tästäkin vain tuli.