lauantai 19. syyskuuta 2015

Välillä vähän herkkujakin


Vuodenpinnoja tulee todella harvakseltaan. Toki on se luonnollistakin kun 300 rajapyykki lähestyy pikkuhiljaa. Syksy näyttää saanko sen saavutettua. Viimeisen viikon aikana on taas napsahtanut jokunen vuodari ja jopa yksi elis. 
13.9. ajelin savonlinnaan etsimään siellä viihtynyttä mandariinisorsaa. 15 min etsimisen jälkeen lintu löytyi erään omakotitalon pihanurmelta. Kuva koneeseen ja takaisin kotiin.


Mandariinisorsa


isokoskelot aamusumussa


Kotiin päästyäni lähdimme vielä iltapäiväksi Kautosen kanssa  Poriin etsimään siellä ollutta isokirvistä Fleiviikin niityltä. Heti kun hyppäsimme aidan yli niitylle putosi isokirvinen eteemme heinikkoon äännellen. Ajoimme sen kerran lentoon ja samalla piippasi Porista rarisirri. Kuvaamiset jäivät ja vauhti oli melkoinen kun kiiruhdimme katsomaan sirriä. Samalla tulikin viesti että sirri on lapinsirri emmekä menneet sinne paikanpäälle ollenkaan vaan suuntasimme kulkumme etsimään taigauunilintua. Eipä se onnistunut miljoonien hippiäisten seasta kun ei äännellyt ollenkaan.


5.9. tuli mieluinen piippi kun Pirhosen Jarmo löysi Kytäjältä harmaasirkun . olin tuolloin kotona ja lähdin välittömästi liikkeelle. Lintu löytyi lähes välittömästi, mutta etäisyys lintuun oli pitkä ja väreily aiheutti ongelmia. Huono dokkari kuitenkin. näin napsahti elis ja vuodari. 


harmaasirkku rypsipellossa


Laitan loppuun vielä kuvan mukavasta havainnosta Tringan alueelta. 30.8. löytyi 2 keräkurmitsaa Vantaan Pitkäsuon täyttömäeltä. 


Keräkurmitsa

14.9. löytyi vielä taigauunilintu Järvenpäästä. Lintu oli toista tunti hukassa mutta lähdin etsimään sitä läheisen ojan pajukosta. Löytyi lähes heti. Siitä tuli viimeinen vuodari toistaiseksi. Nro 293.
 Nyt onkin sitten rästikuvat käyty läpi ja ei kun maastoon kuvaamaan lisää.





torstai 17. syyskuuta 2015


Syyskuun retkillä kuvattua...


Näin sadepäivän ratoksi päivitellään taas blogia. Vuodenpinnat ovat olleet tiukassa tässä viimepäivinä , joten ei tässäkään osiossa niitä yhtään ole. Syyskuu on valtaosalla linnuista päämuuttoaikaa ja siksi lintuja on paljon liikenteessä. Kirvisten muuttoaikaa on ollut syyskuu ja niitä on ollut paljon myös kuvattavana.  Itse tein pari retkeä joiden pääkohteena oli juuri kirviset. Hyvällä paikalla ei retken tarvitse olla kovin pitkä kun materiaalia tulee riittävästi. Tunnin kierto Vantaan Pitkäsuon täyttömäellä oli hyvä esimerkki. Lintuja oli paljon ja kuvaus esteitä vähän. Tässä joitakin vertailuksi


Lapinkirvinen, vanha naaras. hyvä tuntomerkki oranssi kurkkulappu 

Metsäkirvinen. Rinnan viirutus ei jatku kupeille saman paksuisina

Niittykirvinen. Rinnan viirutus kupeilla saman paksuista

Niittykirvinen. Nitkulla on komeat takavarpaan kynnet.

Toinen kuvattava kohde on petolinnut joista arosuohaukoilla on ollut näyttävää menoa tänä syksynä. Vaikea kuvitella tätä lajia harvinaisuudeksi. Tässä Helsingin Viikissä pyörinyt nuori lintu.


Nuori arosuohaukka

Kautosen Jonin kanssa on tullut juostua pikkukiljukotkan perässä Kouvolan suunnalla sitä kuitenkaan näkemättä. Kouvolassa tuli kuvattua nuolihaukkoja.


Aikuinen nuolihaukka


Lopuksi on pakko nostaa esille lintukuva jota itse olen jo odottanut jonkin aikaa, sillä kanahaukasta en ole aikaisemmin saanut kuvaa. Tämä nuori lintu kaarteli Espoossa Maarin tornin edustalla. Kuvapinna tuli nyt sitten tästäkin lajista.


Nuori kanahaukka

Katsotaan tulisiko vuodenpinnoja seuraavilla retkillä.






Utö 21.-23. 8.


Niin kuin lupasin , tulee seuraava blogipäivitys Utöstä.  Pe 21.8. lähdin ajelemaan kohti Paraista. Menomatkalla yritin etsiä siellä nähtyä mandariinisorsaa, tietenkin tuloksetta. Lautta lähti jonkin verran myöhässä kun odottelimme jotakin porukkaa ja tietenkin vielä kierrettiin kaikki mahdolliset satamat. Perillä olimme myöhään illalla. Menomatkalla toivottivat kalasääsket matkailijat tervetulleeksi saaristoon.


Kalasääski pesue


Yövyin jälleen tutussa ja  edullisesssa gamlapostenin kämpässä. Aamulla aikainen herätys ja staijille luotsiasemalle. Merellä oli kovin hiljaista joten saarta komppaamaan. Jo aamupäivällä alkoi helle olla melkoista. Kämpillä vaatteet minimiin ja kierrokselle. Saaresta oli tietenkin tarkoitus löytää jotain mielenkiintoista, mutta kovin oli saari hiljainen. Meni tavallisten lajien kuvauksesksi. 


Pensaskerttu
Parhaimpina lajeina kirjokerttu ja lapinkirvinen josta sain vuodenpinnan.


Tuulihaukka


Illalla kuvailin saaren petoja. Tuulihaukkoja oli jokunen paikallisena samoin varpushaukkoja. Jälleen kerran näin varpushaukan syömässä tuulihaukkaa. Miksi pyydystää pikkulintuja kun isommissa on enemmän ruokaa. Samoin saaressa oli useamman käpytikan jäännökset.


Varpushaukka

Illalla tuli vielä ruskosuohaukka saalistuslennolle itäniitylle.


Ruskosuohaukka


Seuraava päivä alkoi samoilla rutiineilla. Taas oli tiedossa hullun helteinen päivä kun edes tuulta ei ollut yhtään. Päivän projekti oli löytää etelänpäiväkiitäjä. niitä on saaressa nähty jokunen. Aamun valoissa tuli kuvattua hieman hysyjä lammashaassa tai lepikossa. Miten vaan.


Pajulintu

Saareen oli saapunut myös Holvitien Mikko jonka kanssa tuli rupateltua tovi jos toinenkin. Mikko sanoi että Varesvuon pihalla on ollut kiitäjiä, joten sinne siis.


etelänpäiväkiitäjä


Hetken odottelun jälkeen löytyi. Elis se on tämäkin =) .


Merimetso


Päivällä kävin Vilin ja Britan kanssa merellä. Vesinäytteet saatiin ottaa kauniissa ja tyynessä kesäsäässä. Ohi lensi jokunen merimetso ja haahkaparvi. 
Eipä saari tarjonnut tälläkään kertaa mitään jytkyä, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Joskus voi onnistaa.