lauantai 28. toukokuuta 2016

Utö on merilintujen saari.



To 7.4. päätettiin lähteä porukalla pitkän viikonlopun reissulle Utöön saarelle. Retkueemme oli tällä kertaa 5 henkinen: Mika Teivonen, Isto Virtanen, Kari Vuorinen, Kalle Lindeman ja minä.
Torstai kului pääasiassa matkustaessa. Matkanvarrelta ei mitään ihmeitä löytynyt. Eivorille saavuttiin hyvissä ajoin. Lähes koko lauttamatka oltiin kannella ja laskettiin lintuja. 

Pe 8.4. aamiaisen jälkeen staijille luotsiasemalle. Muutto oli hiljaista, muutama melaniitta ja riskilä. Komppauskaan ei tuottanut kummoisia lajeja koska keli oli taas liian hyvä. Aurinkoista ja melko tyyntä. Saari oli tehokkaasti tyhjentynyt linnuista. Siksi keskityttiin kuvaamaan paikallisia lintuja. Haahkoja oli tuhansia ja osa niistä oli melko lähelläkin...

Haahka koiras ja naaras soitimella.
Saaressa oli paljon muuttomatkalla olevia punarintoja joita tulikin kuvattua melko paljon.


Punarinta aidan tolpalla
Ja Järvisen Jarmon töiden ääressä.
La 9.4. aamustaijin jälkeen päätimme pitää Jurmo päivän.  Muutolla oli jälleen hiljaista. Ennen Eivoriin menoa löytyi hotellilta yksi mustaleppälintu ja 2 tiltalttia, joten jotain oli kuitenkin saareenkin tullut.

Jurmon 1. prioriteetti oli löytää saaressa jo jonkin aikaa viihtynyt harjalintu. Tovi sitä etsittiinkin ennen kun kaikki linnun näkivät. lopulta näimme se muutaman kerran, mutta oli niin arka ettei siitä kuvaa syntynyt. 

Alpakat tulivat taas morjestamaan.
Jurmosta löytyi lisäksi mainittavana kolme mustaleppälintua, kivitaskuja pari, härkälintu ja muutama ristisorsa. Käärmeitä oli jo jokunen esillä.


Musta kyy on komea
Illalla palasimme Utöön ja lämmitimme saunan. Kyllä oli mukava retkipäivä.


Su 10.4. oli hieman pilvisempi päivä ja se näkyi heti lintujen määrässä. Aamu staijilta laskimme mm 847 muuttavaa mustalintua ja 135 muuttava allia. Ruokkeja muutti tasan 100 ja riskilöitä näkyi 79. Merikihujakin muutti 8. Tukkakoskeloita muutti 39 harmaasorsia 2 ja kuikkalintuja 4. Bådanilla hyöri 65 merisirrin parvi. 

Merihanhi itäniityn rannassa

Ristisorsa pariskunta, koiras takana
Saari komppaus tuotti mm. luotokirvisiä 2 ja mustaleppälintuja 3. Illalla vielä istui huuhkaja tutulla paikalla kobbenilla. Mukava lintupäivä jälleen.


Yksi kolmesta mustaleppälinnusta
Ma 11.4. aamustaiji oli mukava. 199 muuttavaa ruokkia ja 234 muuttavaa mustalintua. Paikalliseksi oli tullut mm mustakurkku-uikku pariskunta. Mustavariksia hyöri kylällä 2 ja luotokirviset näyttäytyi välillä. Iltapäivällä lähdimme kotia kohti ja kotona olimme vasta myöhään yöllä.


Nuori naurulokki

Utö tarjoaa aina mukavia elämyksiä.

perjantai 27. toukokuuta 2016

Huhtikuu tarjosi rareja



Jos oli maaliskuu melko hiljainen harvinaisuuksien suhteen oli huhtikuussa sitten jo jotain nähtävää. Jo heti kuun alussa piti vielä kerran suunnistaa Tampereen suuntaan. Maaliskuun hylsyilyt painoi niskassa kovin ja siksi idänturturikyyhky piti koittaa saada kk-pinnaksi sitten huhtikuulle. Nyt olin aamulla riittävän aikaisin paikalla ja onnistuin näkemään kauniin kyyhkylinnun. Lintu ruokaili rauhallisesti kaverinsa koiras sinisorsan kanssa. 



Ruokailun jälkeen pyrähdys oksalle sukimaan.. Mukava havis.

Idänturturikyyhky Streptopelia orientalis ssp meena Tampere


Myöskin kuun alussa lähdettiin Mikan kanssa etsimään tuttuja lajeja kk-pinnoiksi ja suntana oli yllättäen Helsingin Fastholma. Vapäti oli edelleen paikalla. Tämä saattoi olla hyvinkin viimeinen sessio kuvata tätä lintua..

Valkopäätiainen Helsinki Fastholma

Samalla kertaa kävimme katsomassa Kirkkonummella ollutta mustaleppälintua. Koiraslintu on aina komea näky. 


Mustaleppälintu "muleli" koiras Kirkkonummi Masala

Mustaleppälintu nuori koiras Helsinki Kivikko



Välillä retkeilin omallakin alueellamme. Asemansuolla pyrstötiaiset rakensivat pesäänsä kovaa vauhtia

Pyrstötiaispariskunta rakentamassa pesää Karkkilassa

Kuun loppupuolella tuli vielä helsingistä mukava ylläri kun Viikistä löytyi laulava tulipäähippiäinen. En päässyt bongaaman lintua löytöpäivänä , mutta onneksi lintu oli paikalla vielä seuraavanakin päivänä. Hankala kuvattava korkeassa kuusikossa.. 


Koiras tulipäähippiäinen Regulus ignicapilla Helsinki VKL Hakalanniemi
Huhtikuulta täytyy päivittää vielä jotain muutakin...